Par ansøger om lån

Hvidvaskloven: Dét skal du vide som privat bankkunde

Når din bank beder om mange informationer og legitimation ved oprettelse af en konto, kan det virke overdrevet. Men der er en mening med det. Hvidvaskloven stiller nemlig krav til bankerne om, at de skal kende deres kunder. Det handler alt sammen om at beskytte samfundet og den enkelte mod kriminalitet og svindel. Bliv klogere på, hvordan lovgivningen påvirker dig som privatkunde her.

Hvidvaskloven skal bekæmpe hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme. Loven stiller blandt andet krav om, at finansielle virksomheder skal identificere og verificere deres kunders identitet, følge deres transaktioner og løbende opdatere information om kunderne.

”Formålet med loven er at beskytte det økonomiske system og kunderne ved at forebygge og afdække hvidvask og forhindre terrorfinansiering. I en stadig mere digitaliseret verden, hvor kriminelle hele tiden finder nye metoder, har der været behov for skærpede regler”, forklarer Julie Vinje, Nordic AML (Anti Money Laundry) Manager hos Santander Consumer Bank.

”Vi beder om personlige data, men stiller også produktrelaterede spørgsmål, altså, hvordan du har tænkt dig at bruge bankens produkter. Vi vil gerne kende vores kunder bedst muligt, og derfor henvender vi os også løbende til dem", udtaler Julie Vinje.

Hvidvaskloven er afgørende for at sikre, at det finansielle system er sikkert og pålideligt – og at kunderne er beskyttet mod finansiel kriminalitet og trygt kan bruge bankens produkter. Men den øgede dialog kan også være til gavn for kunderne på andre måder.

”Hvis kunderne er transparente og eksempelvis fortæller, at de planlægger at drage til udlandet og bruge deres kreditkort i forbindelse med den løbende opdatering, så kan vi tilpasse kundeforholdet. På den måde tænker jeg, at den yderligere kommunikation også kan være til umiddelbar gavn for kunderne”, siger Julie Vinje.

Du vil som kunde blive mødt med de samme krav om dokumentation lige meget, hvilken bank du henvender dig til.

”Vi oplever forståelse fra kunderne. Men også at kunder spørger ind til, hvorfor vi har brug for detaljer. Hvorfor skal vi lige akkurat have denne personlige information fra dem? Og det forklarer vi gerne. Derfor har vi lavet et overblik over ofte stillede spørgsmål – og her henviser vi også til lovgrundlaget.”

Du finder svar på nogle af de ofte stillede spørgsmål om hvidvask af penge her.

Hvad er hvidvask af penge?

Hvidvask er en proces, hvor man forsøger at få ulovligt udbytte til at se lovligt ud. Det gøres ved at flytte pengene rundt i forskellige konti og investeringer, så de ser ud som om, de kommer fra en lovlig kilde. Det kan også involvere finansiering af terroraktiviteter. Hvidvaskning er en alvorlig kriminalitet, der straffes med bøde eller fængsel op til 1 år og 6 måneder. 

Det skal du være opmærksom på

Som privatkunde i en bank bør du være opmærksom på følgende i henhold til hvidvaskloven:

  • Oprettelse af kundeforhold: Du vil blive bedt om at give personlige oplysninger og dokumentere din identitet, når du åbner en bankkonto. Det er vigtigt, at du giver korrekte og nøjagtige oplysninger og følger bankens instruktioner for at sikre en hurtig onboarding proces.
  • Bankerne er forpligtet til at følge kunders transaktioner: Det kan derfor være en god idé at forklare banken, hvis du har planlagt en større transaktion eller et større køb.
  • Hold din bank opdateret: Det er vigtigt at opdatere dine oplysninger hos banken, hvis du flytter, ændrer navn eller får ny kontaktinformation. Du vil også opleve, at banken løbende henvender sig for at få bekræftet, om oplysninger er korrekte. Det er vigtigt, at du svarer på disse henvendelser, så du ikke risikerer, at dit produkt bliver spærret, indtil banken har modtaget dit svar.

Vil du vide mere?

Du kan læse mere om hvidvaskloven hos Finanstilsynet her og hos Finans Danmark her