Indlånsrente

Indlånsrenten er et udtryk for de penge, som din bank betaler dig for at have dine penge stående hos dem. Indlånsrenten er det modsatte af udlånsrenten, hvor du betaler en rente for at låne penge af din bank.

Årsagen til at banken betaler dig for at have penge stående hos dem er, at de så råder over pengene og på den måde låner pengene af dig. Det er derfor, at du modtager penge via indlånsrenten.

Indlånsrenten varierer afhængig af, hvilken bank du har, og hvilken type konto du vælger. Tidligere konkurrerede mange banker på indlånsrenten, men dette sker ikke på samme måde i dag. Før var det nemlig muligt at få en indlånsrente på op til 1%. Nu har renten generelt kurs mod 0% og endda en negativ rente, men det giver dog den fordel, at udlånsrenten ligeledes også falder.

Udlånsrenten er netop den rente, som du betaler for at låne penge af banken. På den måde kan du ofte få en bedre rente end tidligere, hvis du gerne vil optage et lån.

Hvilken betydning har inflation for indlånsrenten?

I Danmark har inflationen i en længere periode været over indlånsrenterne, som mange banker tilbyder for en ganske almindelige opsparingskonto. I Danmark var inflationen på 5,3% i februar 2022. Det betyder, at dine penge bliver mindre værd, jo længere de står på din konto.

Dog er der ingen risiko forbundet med et indlån. Som kunde i enhver bank eller pengeinstitut i Danmark er du sikret via indskudsgarantien. Det betyder, at du er dækket med et beløb op til 100.000 euro - svarende til 745.000 kroner - hvis banken eksempelvis går konkurs.

Flere banker konkurrerer ikke på indskudsgarantien, så derfor skal du også kigge på andre forhold, når du vælger bank eller kontotype. Udover indlånsrenten så er det også en god idé at kigge på:

  • Gebyrer
  • Udlånsrente
  • Realkreditlån
  • Bankens andre ydelser

Dertil bliver grænsen for, hvornår du skal betale en negativ rente på dine indlån tilmed lavere hvert år. Negative renter betyder, at du skal betale for at have dine penge stående i banken. Dette gælder dog først, hvis din opsparing når over et vis beløb.

Dette skal du vide, når du vælger en opsparingskonto

Når du skal vælge den bedste opsparingskonto, så skal du først og fremmest vurdere, hvilke ønsker og behov du har til din opsparing. Hertil er der to forskellige slags konti til opsparing, nemlig en indlånskonto og en opsparingskonto.

Ved en indlånskonto er der tale om en helt almindelig konto som eksempelvis din lønkonto. Typisk er der ingen rente - eller også er den meget lav. Dog er der ingen binding på dine penge, hvilket gør denne type til et oplagt valg til mindre opsparinger eller opsparinger, som du vil bruge af.

Idet du altid har adgang til dine penge, som du har stående på din indlånskonto, så kan det være fornuftigt, at din reserve til eventuelle uforudsete udgifter også står på denne konto.

En opsparingskonto er mere fleksibel og uden risiko sammenlignet med investeringer i aktier eller obligationer. På en opsparingskonto vælger du selv, om du vil binde pengene i en periode, hvilket betyder, at du dermed har lettere adgang til dine penge, hvis du skulle få brug for dem.

Hvor høj er renten på en opsparingskonto?

Med en opsparingskonto får du typisk en bestemt rente, og du er også ofte bundet i en periode - det kan være lige fra én måned til flere år.

Hos Santander Consumer Bank er der ingen krav til dit minimumsbeløb til din opsparing - dette gælder dog ikke for vores Opsparing Plus og vores Opsparing 24 - men ofte er det nødvendigt hos nogle banker med et minimumsbeløb, når du opretter en opsparingskonto. Dertil kan du hos os oprette en opsparingskonto uden gebyrer.

Hvis du er interesseret i en opsparing med høj rente, så kan der være begrænsninger på, hvornår du kan sætte penge ind på din konto. I stedet for en opsparingskonto som du løbende kan sætte penge ind på, er der i højere grad tale om en konto for din opsparing.

Hvis du har spørgsmål, kan du altid ringe til os på 70 21 90 11. Vi sidder klar til at besvare dine spørgsmål.