Disse fordele får du med en opladelig hybridbil

Du får meget bil for pengene, hvis du vælger en opladelig hybrid. Bruger du den rigtigt, kan den også være billigere i brug.

Mens salget af elbiler tilnærmelsesvis er gået i stå i Danmark, er der godt gang i salget af opladelige hybridbiler, de såkaldte plug-in hybridbiler. 

Den opladelige hybrid forener på mange måder elbilens grønne og fornuftige fordele med forbrændingsmotorens rækkevidde og bekvemmelighed.

En plug-in hybrid er udstyret med en elmotor og en benzinmotor ligesom en almindelig hybridbil. Forskellen er, at modsat hybridbilen får en plug-in sin primære drivkraft fra den elektriske motor.

Bilen kan sættes i stikkontakten og lade batteriet op, hvorefter den kan køre en vis distance udelukkende på strøm. Når batteriet er ved at være fladt, sætter en benzinmotor i gang, og hjælper med at drive bilen fremad og oplade batteriet, så den hurtigst muligt kan køre på strøm igen. Dermed slipper man samtidig for den meget omtalte rækkeviddeangst, som præger snakken om elbiler.

Læs også: Hvilken bil er den rigtige for dig? Hybrid, el, diesel eller benzin?

Det er alment kendt at vejr og elbilens hastighed påvirker rækkevidden.

Læs vores artikel og bliv klogere på hvilke andre elementer der afgør en elbils rækkevidde.

Parkeringsfordele

Først var det et omstridt punkt, om plug-in hybrider måtte parkere på dedikerede elbilpladser, men en dom fra Østre Landsret fastslog senere, at det altså er tilladt for ejere af plug-in hybrider at parkere deres biler på pladser, der er beregnet til elbiler.

Og i de større danske byer kan der ofte være kamp om parkeringspladserne. Derfor kan det være en stor fordel for dig, hvis du må parkere din bil på elbilpladserne, for her er konkurrencen om pladserne ikke altid lige så stor. Desuden kan du ved de fleste elbilpladser lade din plug-in op, så den er klar til at tilbagelægge flere kilometer kun på strøm.

Nogle kommuner, eksempelvis København, har indført en tidsbegrænsning på, hvor længe man må holde ved en ladestander, for at øge rotationen ved ladestanderne og sikre, flere kan lade deres bil op. Det er derfor en god idé at holde øje med, om der gælder den slags begrænsninger, når du stiller bilen.

Lavere grøn ejerafgift

Fordi en plug-in hybrid som udgangspunkt vil køre på elektrisk strøm, er det opgivne km/l meget højt. For eksempel kører Ford Kuga P-HEV, én af de mest solgte plug-in hybridbiler herhjemme i 2020, op til 56 kilometer på ren strøm og op til 71,4 kilometer pr. liter benzin.

Dermed kører bilen, til trods for at det er en fuldblods SUV, så langt på literen, at du kan nøjes med at betale 330 kr. i grøn ejerafgift pr. halve år.

Brug bilen rigtigt

Hvis du skal drage fordel af en plug-in hybrid, skal du bruge den, som det er tiltænkt. Det vil sige, at du skal oplade den flittigt. Gør du ikke det, kan du nemlig ende med den modsatte effekt af, hvad pointen med at have et batteri er. De opladelige hybrider er tungere end biler med traditionelle motorer, og har dermed et højere forbrug, når de ikke kører på batteri.

Hvor langt de forskellige biler kan køre kun på strøm varierer fra producent til producent. Desuden har temperaturen og andre faktorer en væsentlig indvirkning på køredistancen, som i de fleste tilfælde er kortere end det, producenterne angiver.

Kører du forholdsvis korte distancer i hverdagen, og er du samtidig flittig til at bruge ladekablerne, passer en plug-in hybrid godt til dig. Så får du en praktisk og miljøvenlig bil, som samtidig giver dig rækkevidde til at køre længere ture i weekenderne og i ferien.

 

Er du interesseret i "grønne biler"? Vi har en del indhold om netop dette: