Varmepumpen giver Karsten større fleksibilitet og lavere forbrug: »Det er fantastisk«

Karsten K.E. Pudselykke sendte sit 250 år gamle hus direkte ind i det 21. århundrede, da han fik installeret varmepumper. App-styring, lavenergiprogrammer, anti-allergi funktion og hurtig opvarmning har ændret familiens hverdag.

 

Køber du et hus fra 1780 vil der ofte være et par muligheder for forbedringer. Det var også tilfældet med dét hus Karsten K.E. Pudselykke og konen, Frederikke, forelskede sig i i begyndelsen af efteråret 2021. Den gamle bygning, som har været kongens stald og smedje i Nordsjælland, trængte til nyt tag og til at få opdateret varmekilden. Gasfyret og de tilhørende vandbårne radiatorer fungerede ikke optimalt i et hus, som ikke er bygget til centralvarme.

»Huset er langt men ikke så højt, så det at få varmen ud i alle hjørner var en udfordring med den daværende løsning. Der var kolde områder i huset og ikke radiatorer nok til at udfylde behovet,« fortæller Karsten K.E. Pudselykke.

Derfor gik han i gang med en længere research, kort efter familien var flyttet ind, for at finde den rette erstatning for gasfyret. Der var ingen tvivl om, at en varmepumpe var svaret, men det tog Karsten K.E. Pudselykke længere tids undersøgelser at nå frem til hvilken type varmepumpe.

»Vi har skiftet til en luft til luft-varmepumpe, og dét valg er meget bevidst for netop at få en bedre varmefordeling,« siger han med henvisning til, at opvarmning med radiatorer har været utilfredsstillende.

Endvidere har parret valgt at få installeret to varmepumper. Sammen har de to drenge på tre og seks år, og den anden pumpe er sat op i børnenes afdeling, så der altid er den rette temperatur uanset, om døren til resten af huset er lukket.

cta---nyhedsbrev-tilmelding4.png

Valg af varmepumpe er en jungle

Karsten K.E. Pudselykke fandt frem til, hvilken type varmepumpe de skulle have på egen hånd, men den præcise model endte den professionelle installatør at hjælpe parret frem til.

»Det er svært at finde den helt rigtige varmepumpe, for de fleste såkaldte test man finder online, har producenterne betalt for at være med i, så dem kan man ikke regne med,« fortæller husejeren.

Da han henvendte sig til en installatør med et ønske til en specifik varmepumpe, anbefalede de en lidt anden model, end den Karsten K.E. Pudselykke selv havde fundet frem til. En model som firmaet havde bedre erfaringer med og som havde et par ekstra fordele.

»Den bruger en anden type gas i udedelen af varmepumpen, som skulle være mere miljøvenlig, og så kan den reducere mængden af pollen og den slags i luften inden døre. Effekten var stort set det samme, så det virkede som et godt valg,« forklarer Karsten K.E. Pudselykke.

Nem installation

En luft til luft-varmepumpe er forholdsvis enkel at få installeret. Selve varmepumpen sidder udendørs, og så går der et par rør ind i huset til den indvendige del, der varmer luften op.

»Det tog installatøren en formiddag at sætte begge varmepumper op, så der var ingen gener forbundet med arbejdet. Det er så at sige et lukket system, så da de var sat op, kunne jeg gå ind, lukke for gassen og så afmelde gasfyret,« siger Karsten K.E. Pudselykke.

Den indvendige del af varmepumpen fylder lidt i synsfeltet, og det er noget parret har skullet vænne sig til.

»Den er jo ikke så køn, men til gengæld har vi mere plads inden for nu, hvor fyret er væk,« siger han.

Mange er bekymret for støjgener fra en varmepumpe, men erfaringen fra Nordsjælland er, at man sagtens kan komme uden om støjen, hvis man vælger den rigtige varmepumpe.

»Vi hører den stort set ikke. Det er kun, hvis den har været slukket og skal varme huset op, at vi lægger mærke til den. Så længe den blot skal vedligeholde temperaturen, larmer den ikke mere end vores køleskab,« vurderer Karsten K.E. Pudselykke.

»Det er så dejligt«

Hvor synet af varmepumpen har krævet lidt tilvænning, har brugen af den omvendt været en gnidningsfri overgang. Karsten K.E. Pudselykke har i hvert fald svært ved at få armene ned.

»Det er fantastisk - det er så dejligt. Varmepumpen giver en god varmefordeling i huset, og fordi det er en luft til luft-varmepumpe, så går det hurtigt med at få varmet huset op,« fortæller han.

Det betyder, at parret kan gøre fuld brug af lavenergifunktionen, som sænker energiforbruget i perioder af døgnet, når de typisk ikke er hjemme såvel som om natten.

Den slags styrer Karsten K.E. Pudselykke fra sin telefon, hvor han har sat forskellige programmer op for varmepumpen. Desuden har luft til luft-varmepumpen den ekstra fordel, at man kan vende flowet i pumpen således, at den suger varmen ud af luften i huset i stedet for. Den virker dermed som en slags aircondition, og det er noget, som passer herren i huset godt.

»For sådan én som mig, der sidder med tungen ude af munden og sveden dryppende, så snart termometeret viser 20 grader, er det ret fantastisk at kunne køle hjemmet lidt ned,« siger han.

Varmepumpen er »markant billigere«

Samlet har Karsten og fruen betalt 36.000 kroner for to varmepumper inklusiv installationen, og det var penge de havde lagt til side til formålet, da de købte huset. Parret har ikke regnet så meget på deres forbrug, men samlet set har de færre udgifter nu end før skiftet til varmepumpen.

»Det er blevet markant billigere. På trods af, at vi nu har to varmepumper, og vi har fået en elbil, som vi lader op hjemme, så betaler vi mindre i faste udgifter nu, end da vi havde gasfyr,« siger Karsten K.E. Pudselykke.

Privatkunder kan få reduceret elafgiften, hvis de har el som varmekilde og et elforbrug, der overstiger 4.000 kWh om året. Denne afgiftsrefusion er med til at gøre de samlede udgifter lavere for Karsten og familien.

CTA_1200x600_Energi Plus lån_1_vs2.jpg