Hvilket kreditkort er bedst at bruge i udlandet?​

Valutatillæg, hævegebyr og loft over hævning kan virke som malurt i bægeret på drømmerejsen. Her får du alt, du skal vide om brug af betalingskort i udlandet, så du er sikker på at tage det rigtige kort med.

Ferien kan blive dyrere end beregnet, hvis du med kreditkortet i hånden hæver kontanter i fremmed valuta eller betaler restaurant-regningen med kortet.

For når de danske betalingskort bliver brugt i udlandet, kommer der gebyrer og tillæg oveni, der ofte ikke er medregnet i rejsens budget. Og hvert år koster det danske forbrugere mere end en milliard kroner i såkaldte valutakurstillæg og hævegebyrer.

»Vi bruger vores danske betalingskort for så mange milliarder i udlandet om året, at gebyrerne og tillæggene løber op,« siger seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk, Troels Holmberg.

Her får du føst fem gode råd om brug af betalingskort i udlandet og bagefter, går vi mere i dybden med, hvad du bør være opmærksom på, når du svinger kreditkortet på ferien.

Fem gode råd til betalingskort i udlandet

  • Vær opmærksom på beløbsgrænsen på dit betalingskort. Det kan være en god ide at medbringe et ekstra kort, fx et kreditkort, så du ikke rammer loftet.
  • Husk, at ved billeje godtager mange udlejningsfirmaer ikke dit almindelige Visa/Dankort. Det er ofte nødvendigt at medbringe et kreditkort.
  • Husk, at betale i den lokale valuta med dit betalingskort. Betal ikke i danske kroner. Det kan ofte blive rigtig dyrt.
  • Husk, at betale med dit kort, når du er muligt, frem for med kontanter. Det er i det store hele dyrere at hæve penge.
  • Og husk, at det ikke er muligt at hæve over beløbet i butikker, som det er tradition for herhjemme. Du kan kun hæve det beløb på kreditkortet, som du har købt for i butikken. 

Det kan være fornuftigt at have mere end et kort med, hvis hovedkortet skulle gå i stykker, eller du når din hævegrænse.

Troels Holmberg, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk

Fakta om betaling og betalingskort i udlandet

I løbet af det sidste år har danskerne brugt betalingskort – i form af både kreditkort og debetkort – i udlandet for 88 milliarder kroner, og det er derfor vigtigt at have øje for valutakurstillæg og hævegebyrer, når du vælger hvilket kreditkort, der vil være det bedste betalingskort at tage med til udlandet.

Hævegebyret for at bruge et betalingskort i en udenlandsk hæveautomat udgør ofte en stor post på rejsebudgettet - især hvis du hæver mange små beløb, og selvom nogle kreditkort-udbydere helt har droppet hæveautomatgebyret på kreditkort, ligger gebyret for nogle stadig på minimum 60 kroner.

San Sebastian bør stå højt på din liste over rejsemål, hvis du er madinteresseret. 
 Læs guide til det perfekte rejsemål for dig som er madinteresseret

Mange banker pålægger et tillæg, når du betaler eller hæver med dit kreditkort i udlandet. Det betyder, at din betaling eller hævning bliver dyrere. Det kan svinge fra 1 til 2 pct. af det hævede beløb, og det kan samlet blive til en ikke helt ubetydelig sum, hvis du ikke er opmærksom.

Derudover kan du pludselig stå med håret i postkassen, hvis dit kreditkorts “hæveloft” bliver ramt, og du derfor ikke længere kan betale regningen hos biludlejeren eller hotellet. Det gælder både, når der hæves kontanter, og betales direkte med kortet.

»Det kan være fornuftigt at have mere end et kort med, hvis hovedkortet skulle gå i stykker, eller du når din hævegrænse,« siger Troels Holmberg og fortsætter:

»Som tommelfingerregel er Visa/Dankort en rigtig god løsning i udlandet, fordi gebyrerne er lave, og mit råd vil være at bruge det så meget som muligt. Der er nogle særlige situationer, hvor der bliver stillet krav om kreditkort, og i den forbindelse vil det være en god idé at have et internationalt kreditkort med.«

Husk et kreditkort på rejsen til udlandet

Ansvarlig for kreditkort hos Santander, Michael Møller, giver en række anbefalinger, når du skal gøre op med dig selv, hvilket eller hvilke kreditkort, der skal med ud på rejsen.

»Hav altid to eller flere forskellige typer kort med, når du tager på ferie i udlandet. I forhold til de beløbsgrænser, der kan være på de forskellige kort, kan der opstå problemer, hvis du skal betale for både leje af hotel, bil eller båd i løbet af en kortere periode. Så kan man hurtigt komme til at nærme sig loftet for forbrug,« siger han.

Vær opmærksom på, at der ved leje af bil er mange udlejningsfirmaer, der ikke godtager dit almindelige Visa/Dankort, da det IKKE er et kreditkort. Derfor er det ofte nødvendigt at medbringe et kreditkort på ferien. Tjek derfor hjemmefra hvilken korttype, der kan benyttes. 

Medbring altid et internationalt kreditkort, når du lejer bil i udlandet. 
Her kan du læse mere om, hvorfor du skal bruge kreditkort til billeje i udlandet

Læs også: 5 grunde til at det er smart at bruge kreditkort på rejsen

Hæv i fremmed valuta 

På de fleste hæveautomater skal du derudover vælge mellem, om du vil hæve beløbet i danske kroner eller den lokale valuta. Her anbefaler Michael Møller, at man altid bør hæve i den lokale valuta.

»Både når du køber og hæver i udlandet, så gør det i den fremmede valuta. Hvis ikke du gør det, så er det brugsstedet, der tager omkostningen ved at veksle til den lokale valuta. Og det kan ofte blive rigtig dyrt.«

I udlandet tilbyder nogle forretningsdrivende også, at du kan betale i kroner i stedet for den lokale valuta. Om det er en god idé eller ej, afhænger af din aftale med kredit-udstederen - altså den virksomhed som du har fået dit kreditkort af. 

Men ofte vil den lokale kurs være dårligere end bankens.

I det store hele, betaler man mere ved at hæve penge. Brug derfor kreditkortet eller andre former for betalingskort i udlandet, når du har mulighed for det.

Kreditkort i USA og EU 

Michael Møller anbefaler også, at du inden afrejse finder ud af, hvordan kreditkort-situationen er i det land, du skal til. Der kan nemlig være stor forskel på, hvilket kreditkort eller almindelige betalingskort der er bedst i udlandet – afhængigt af det enkelte land, du besøger på ferien.

Du kan derfor med fordel downloade appen Visa Travel Tools, hvor det er muligt at se, hvor let det er at bruge dit Visa-kort i landet, du rejser til. Samtidig kan du blandt andet beregne fremmede valutakurser og finde den nærmeste hæveautomat.

»Undersøg hjemmefra det land du skal til. Det vil sige: Undersøg på nettet, hvordan situationen er,« siger Michael Møller.

Han pointerer, at lande, vi ellers normalt sammenligner os med, kan have et helt andet forhold til kontanter og kreditkort.

»Hvis vi kigger på et land som Tyskland, bliver kreditkort mere og mere udbredt. Men bevæger du dig uden for storbyerne, eller prøver at betale for offentlig transport eller en taxa, bør du have nogle kontanter med som backup,« siger Michael Møller.

Også i kreditkortets hjemland USA skal man have øje for, hvilket kreditkort der er bedst; Visa, Mastercard eller noget andet. Alt afhængigt af dit kreditkort, er der ingen garanti for, at dit kreditkort accepteres, og at du dermed kan få fingre i nogle dollarsedler.

Bemærk også, at det ikke er muligt at hæve over beløbet i butikker, som der er tradition for herhjemme. Typisk vil du i udlandet kun kunne hæve det beløb på dit kreditkort, som du har købt varer for i butikken.