GUIDE: Her er de 5 bedste campingsteder i Danmark

Er du ny campist, eller trænger du bare til ny inspiration, så se med her, hvor campingekspert Anne-Vibeke Isaksen kommer med sit bud på de bedste campingsteder i Danmark.

Hvor skal vi hen i år? Sådan er der nok mange campister, nye som erfarne, der tænker, når udlængslen presser sig på, og årets ferieplanlægning begynder. Hvis du er ny campist, kan det være svært at overskue, hvor man skal begynde, for der er mange, som i rigtig mange, campingpladser fordelt ud over det ganske, danske land.

Den erfarne campist har formentlig en lille håndfuld af campingpladser, som med tiden er blevet faste holdepunkter. Der ved man, hvad man får, og det kan være svært at udfordre “plejer”, for det er jo ikke sikkert, det nye tåler sammenligningen med de steder, man er vant til at komme.

Er du i gang med forberedelserne til din første sommerferie som campist? Så læs gode råd her:
Sådan bliver du klar til din første campingferie

Alle kan imidlertid have brug for inspiration. Derfor har vi allieret os med campingekspert og landsformand i DCU, Anne-Vibeke Isaksen, for at præsentere en guide til nogle af de bedste campingsteder i Danmark. Med denne guide får du et overblik over, hvor du skal søge hen, hvad enten du er til den rolige, den vilde, den aktive eller den smukke campingferie. Overordnet møder du følgende kategorier i vores guide til danske campingsteder:

  • Rolige små øer
  • Ferieparker
  • “Outdoor”
  • Tæt på vandet
  • Trestjernet camping

Først får du dog nogle gode råd til, hvordan du finder et campingsted og en campingplads, som passer til dig og din familie.

Sådan vælger du den rigtige campingferie

Når du begynder ferieplanlægningen, er det første du skal gøre ikke at hive Danmarkskortet frem eller søge efter campingpladser på nettet. For at finde den rigtige destination for din campingferie, bør du i stedet begynde med at afstemme forventningerne.

»Start med den gode gamle rundbordssnak, hvor hele familien, eller hvem du nu skal på ferie med, deltager. Så kan I hver især fortælle, hvilke ønsker og forventninger I har til ferien,« siger Anne-Vibeke Isaksen.

Der er stor forskel på, om du camperer i telt, campingvogn eller autocamper.
Læs vores guide til at finde din families campingform her

Har I små børn med på ferien, stiller det andre krav til stedet og campingpladsen, end hvis I har teenagere med. Skal bedstefar med på ferien, er det måske nødvendigt at tænke en middagslur ind i planerne. Og har du selv et ønske om at kunne begynde hver dag med en svømmetur i fred for badegæsterne, så skal det tages med i planlægningen.

»Find ud af, hvad der er vigtigt for jer. Vil i være aktive, dyrke sport, tage på museer og ud at shoppe eller vil I måske bare gerne ligge ved poolen med en bog? Måske vil I lidt af det hele. Dét, I gerne vil have ud af ferien, kan på den måde hjælpe jer til at finde det helt rigtige sted,« siger Anne-Vibeke Isaksen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

Husk i den forbindelse, at I selv sætter tempoet for ferien.

»Jeg kender mange børnefamilier, som drøner rundt hver weekend, og som planlægger campingferien med samme aktivitetsniveau. Men jo flere planer I har, jo mere ligner ferien hverdagen, så måske er det bedre at planlægge ikke at have planer i sin ferie,« forklarer Anne-Vibeke Isaksen.

Lige meget hvilken type ferie du leder efter og hvilke aktiviteter, du søger, så findes der en campingplads, som kan understøtte din ferie. Der kan være begrænsninger på udvalget af campingpladser på de mindre øer, men i Jylland, på Fyn og Sjælland finder du alle slags campingpladser.

Camping på de rolige små øer

Hvis du søger en campingferie, som emmer af fred og fordragelighed, hvor du kan fordybe dig i en bog og det gode selskab, så bør du overveje at tage ud på én af de små øer.

»Der er en helt særlig stemning på de små øer i de indre farvande. Dem man skal sejle til, for at komme ud til. Tiden har et andet tempo på de øer, ikke at det behøver være primitivt, men det er naturskønt, roligt og der er “højt til himlen”,« fortæller Anne-Vibeke Isaksen.

På øer som Anholt, Samsø og Ærø finder du fine campingpladser i naturskønne omgivelser, som renser hverdagens stress ud af kroppen på ingen tid.

»Det er også dér, man oplever, hvor store forskelle der kan være i vores land,« siger hun.

Camping i ferieparker

Den diametrale modsætning til øernes ro og fred er de store campingpladser, som tilbyder et væld af aktiviteter og oplevelser, der får campingpladsen til nærmest at minde om en forlystelsespark. Det er mere ferieparker med camping end omvendt, men stadig camping.

»De store ferieparker kan noget særligt for børnefamilierne, som gerne vil have masser af faciliteter, aktiviteter og vilde oplevelser, og Hvidbjerg StrandFeriepark er i den sammenhæng “outstanding”,« siger Anne-Vibeke Isaksen.

Hvidbjerg Strand Feriepark ved Blåvand har vundet adskillige priser internationalt for deres kombination af luksuscamping, vilde aktiviteter, rå dansk natur og et wellness-center til 25 millioner kroner.

»Der er andre store campingpladser, der også er rigtig gode, men Hvidbjerg er bare i en klasse for sig, ikke kun i Danmark, men i Europa. Det er virkelig imponerende det, de laver,« siger campingeksperten, som ellers har set lidt af hvert.

Har du styr på campingvognen? Læs vores guide:
Alt du bør vide, før du køber en campingvogn

En feature hos Hvidbjerg Strand Feriepark er “luksuscampingpladsen”, som har eget bad, udendørs lounge og boblebad.

Andre campingpladser, som kan noget lignende er Jesperhus Feriepark på Mors i Jylland, Feddet Strand Resort syd for Køge, og Hasmark Strand på Fyn. Man skal dog være bevidst om, hvad man går ind til med de store ferieparker mener Anne-Vibeke Isaksen.

»Når der er så mange muligheder for oplevelser, kan man nemt komme til at føle en forpligtelse til også at udnytte dem. Måske får man derfor ikke set så meget andet end ferieparken, og samtidig kan de mange aktiviteter betyde, at I ikke ser så meget til hinanden i familien.«

Camping med outdoor-aktiviteter

Der er masser af steder i landet, hvor du kan kombinere camping med outdoor-aktiviteter. De fleste campingpladser ligger ude i naturen, hvor du nemt kan cykle en lang tur, sejle i kajak eller kano, og den slags.

Der er dog særligt ét sted, hvor du finder det hele, og samtidig får en lidt vildere naturoplevelse.

»Silkeborg er et sandt outdoor-center i Danmark. Der er oplagte steder til en vandretur, til kajak, og kano såvel som stier til mountainbike og meget mere,« forklarer Anne-Vibeke Isaksen.

Danmark er måske ikke fyldt med bjerge og store floder, eller store åbne vidder, men i området omkring Silkeborg, virker det hele lidt vildere.

»Vi er ikke Sverige eller Canada, men ved Silkeborg, for eksempel Skyttehuset ved Julsø, der “smager” det lidt derhenad,« vurderer campingeksperten.

Camping tæt på havet

Noget af det, vi har meget af i Danmark, er kyststrækning, men vi har også stramme regler for, hvor tæt på vandet man må bygge huse. Det ligger imidlertid lidt anderledes med campingpladserne.

»Mange danske campingpladser ligger i første række til vandet. Der er vel ikke mange, som bor mere end 50 kilometer fra havet i Danmark, men det er en særlig oplevelse at bo så tæt på,« siger Anne-Vibeke Isaksen.

Hun skyder på at omkring to tredjedele af de danske campingpladser ligger i nærheden af vand, og det giver dig mulighed for at prøve noget, de færreste ellers har råd til.

»Mange steder kan man bo med udsigt til havet, og det er ret unikt, set med internationale øjne,« fortæller hun.

Ønsker du at vågne op til bølgeskvulp og måske kunne tage en drink til solnedgangen over havet direkte fra campingpladsen, anbefaler campingeksperten, du kigger efter en plads i følgende områder:

  • Ålbæk, syd for Skagen i Nordjylland, hvor der er den fineste sandstrand på østsiden af Jylland.
  • Aarhus Bugt, hvor der er sandstrand, udsigt til bugten og hele Aarhus i “baghaven”.
  • “Flyvesandet” på Nordfyn, som er et naturfredet område i strandkanten.
  • Åbyskov,syd/øst Fyn mellem Nyborg og Svendborg.
  • Rønne Strand på Bornholm, hvor der er den flotteste solnedgang over Østersøen hver aften.

Trestjernet camping

Leder du efter en campingplads, som har lidt af det hele, hvor der er styr på det praktiske og der også er lidt til børnene, så er denne campingform lige dig.

»I Dansk Camping Union har vi primært det, vi kalder trestjernede pladser. Det er pladser, der er gode til at sætte en praktisk ramme op for din ferie, men derfra er det dig selv, som fylder rammen ud,« forklarer Anne-Vibeke Isaksen.

Og de trestjernede pladser er dem, du finder flest af i Danmark. Det betyder, at du kan finde en plads i nærheden af den aktivitet, by eller seværdighed, der interesserer dig, og bruge den som udgangspunkt for at skabe din egen ferieoplevelse.

»Det er sådan lidt “Scandic Hotel for campister”, for du betaler ikke for mere end du får, og du går ikke galt i byen. Det er et rigtigt godt midterkoncept,« siger hun.

I de store ferieparker kan de mange oplevelser og aktiviteter godt betyde, at du i virkeligheden ikke er så meget sammen med dine børn. Det, kan nogen mene, er en god ting, men hvis ét af formålene med ferien er at tilbringe tid sammen som familie, kan den trestjernede campingplads skabe rammen for mere nærvær.

Du finder en liste over DCU’s campingpladser på deres hjemmeside.