Sådan bliver du klar til din første campingferie

Det kan virke lidt overvældende, når man skal på camping for første gang, men her får du gode tips og tricks til at blive klar, så du kan køre ud i det blå med ro i sjælen.

For nogle kan den første tur på camping virke lidt skræmmende. Der er meget at huske, og der kan være en del nye ting, man måske ikke er så vant til at tage hensyn til, når man er på ferie.

Derfor har vi sammensat en guide, som hjælper dig til at få overblik over campingferien, så du bedre kan slappe af og nyde din ferie.

Skal du leje campingvogn eller autocamper?

Hvis du lejer en campingvogn eller autocamper, bør du først og fremmest tænke på, hvilke behov din familie har, og hvordan sengene er organiseret. For et par, som er alene på ferie, betyder sengepladserne måske ikke det store, men hvis det er hele børnefamilien, der er med på tur, er det en stor fordel med adskilte sovezoner.

En vogn, hvor der er afstand mellem børnenes køjesenge og de voksnes dobbeltseng, styrker privatlivet for både voksne og børn.

Brug for hjælp til at vælge den rette campingvogn?
Læs vores guide her

Hvis du lejer en campingvogn eller autocamper, er det en god idé at tage mobilen frem og optage en video, når instruktionerne til vognen bliver gennemgået. På den måde kan du altid spole tilbage, hvis du i løbet af ferien bliver i tvivl om, hvordan du justerede airconditionanlægget, eller hvor sikringerne er placeret.

Skal du booke campingpladser på forhånd?

Guide: Her er de bedste campingsteder i Danmark

De fleste af os er nok vant til at planlægge det meste af ferien hjemmefra og i god tid. Flybilletter og hotel er bestilt på forhånd, og mange undersøger alt fra restauranter til aktiviteter og seværdigheder i området nøje før afrejse.

Det er imidlertid ikke nødvendigvis den bedste løsning, når du camperer. Én af de store fordele ved at tage på camping er, at du er fri til at tage hen, hvor du har lyst, når du har lyst. Når det er sagt, hvis du har børn med på ferien, kan det være smart at sikre sig, at der er nogle aktiviteter på pladsen eller i nærheden, som I kan benytte, selvom vejret er dårligt.

Forberedelsen til campingferien handler dermed om at undersøge, hvad der er af muligheder uden at lægge jer alt for fast på noget.

Nyhedsbrev CTA

Hvor skal I sove i nat?

Overvej hvilken type campingferie, I ønsker. Med “huset på ryggen” kan I nemt skifte sceneriet ud, men nogle foretrækker at blive samme sted hele ferien. Det ene er hverken mere eller mindre rigtigt, det handler om jeres temperament, og hvad I gerne vil have ud af ferien.

Er du nysgerrig på, hvilke udgifter du kan forvente på en campingferie? Læs vores guide:
Hvad koster det at campere?

Overordnet er der to typer overnatningsmuligheder, når du tager på camping: campingpladser, hvor du betaler for at overnatte, og camping i naturen, hvor det er gratis.

Campingplads til alle

Campingpladsen er et kendt koncept for de fleste, og der findes et hav af muligheder over hele landet. Der er store forskelle i både standard, servicetilbud, faciliteter og aktiviteter, og de henvender sig til forskellige målgrupper. Derfor er det en god idé at snakke sammen om, hvad I ønsker at få ud af opholdet.

En campingplads med dyr, legepladser, svømmepøl og andre aktiviteter kan være et sandt slaraffenland for børnefamilier. Der findes også campingpladser, hvor naturen, fred og fordragelighed er i højsædet, og som måske passer jer bedre, hvis I rejser uden børn.

På campingpladsen er det muligt, og i nogle tilfælde nødvendigt, at bestille en plads i forvejen. Rejser du i skolernes sommerferie, kan du ikke nødvendigvis være sikker på, at der er en plads til dig, så har du ikke bestilt, kan det være en god idé at ringe i forvejen.

Camping i naturen

I Danmark må man ikke stille campingvogn, telt eller autocamper op hvor som helst, men der er mange steder rundt omkring i landet, hvor det er tilladt at slå et telt op eller sove i de opstillede shelters. Du kan finde en oversigt over stederne, og faktisk også booke en plads, på Naturstyrelsens hjemmeside.

Kører du i autocamper, har du også mulighed for at benytte én af de mange autocamperpladser, som du finder på private grunde, parkeringspladser, rastepladser og lignende landet over. Du kan orientere dig på Camper-parkering.dk, hvor du via et Danmarkskort kan finde en plads i det ønskede område.

Autocamperpladser er steder, du må parkere og overnatte. Nogle steder har desuden tømmestationer, bad, toilet og mulighed for tilslutning af el. Afhængig af forholdene kan der derfor også være et gebyr for at benytte pladsen. Det står alt sammen på oversigten.

Autocamperpladserne er særligt velegnede, hvis du flytter dig meget fra sted til sted, eller hvis du har brug for en overnatning på vej til din destination.

Der er typisk ikke mange autocamperpladser hvert sted, så det kan være en god idé at have et par stykker at vælge mellem i samme område i tilfælde af, at der er rift om pladserne.

Du fylder mere på vejen

Hvad enten du tager på camping i campingvogn eller autocamper, vil du formentlig opleve at fylde mere på vejen, end du er vant til. Med mindre du til dagligt kører varevogn eller lastbil, selvfølgelig.

Det kan godt tage noget tid at vænne sig til, men det er ikke noget, du behøver at bekymre dig om på forhånd. Du skal blot have køretøjets bredde og længde med i tankerne, når du kører, og med en campingvogn vil der desuden være en særlig hastighedsbegrænsning, du skal holde. Med mindre campingvognen er godkendt til at køre 100 km/t, og har et såkaldt “Tempo 100”-skilt, er topfarten begrænset til 80 km/t uden for byerne.

Du bruger mere brændstof, når du har en campingvogn spændt bag på - Læs vores guide:
Sådan kører du længere på literen med en campingvogn

Når du fylder mere på vejen, og samtidig kører langsommere end de fleste andre trafikanter, er det særligt vigtigt, du er forudsigelig i din kørsel og viser dine intentioner i god tid. Derfor er det en god idé at tage den med ro, særligt på smalle veje.Træk vejret, og lad dig ikke stresse af de andre på vejen.

Så længe du er opmærksom og bruger spejlene flittigt, skal det nok gå helt fint.

Der er dog én ting, som kan give udfordringer på vejen, som du ikke selv er herre over, og det er vinden. Kører du i en autocamper eller har en campingvogn spændt bagpå, vil du mærke sidevinde kraftigere end du er vant til.

Det kræver koncentration og opmærksomhed at reagere på kraftige vindstød, og dette sammen med køretøjets størrelse i øvrigt betyder, det er meget vigtigt, du er frisk, når du kører på campingferie.

Erfarne campister siger, at ferien begynder, når du triller ud ad indkørslen, og det er et fornuftigt perspektiv at anlægge sig. På den måde skal du ikke stresse over at nå frem til din ferie, for den er allerede i gang.